A weboldal további használatával elfogadod a cookie-k használatát. További információ: Adatvédelmi Nyilatkozat

NIKE FLYPRINT – a 3D nyomtatott szövet

2018. 06. 11. 21:42:26
NIKE FLYPRINT – a 3D nyomtatott szövet

Előző blog bejegyzésünkben már említést tettünk az Adidas Futurecraft 4D sportcipőjéről és most nézzük, hogy a nagy versenytárs a Nike mire használja a technológiát. A napokban jelentették be, hogy hogyan használja ki a Flyprint névre keresztelt 3D nyomtatással készült textil anyagot sportcipőinek fejlesztésénél.

A Nike, mint a legtöbb nagy gyártó már évek óta éberen figyeli e tudományág trendjeit és nem ez az első eset, hogy alkalmazza őket. Például 2014-ben az amerikai aranyérmes sprinternek Allyson Felix-nek az SLS (Selective Laser Sintering) 3D nyomtatási technológia segítségével készítették el a prototípusokat a kimondottan az ő lábformájára szabott Nike Zoom Superfly Flyknit cipőhöz.

A 3D nyomtatott szövet

De térjünk vissza a Flyprinthez. A Nike fejlesztői folyamatosan az innováció és a dizájn határait feszegetik, amikor a 3d nyomtatást használják, de úgy tűnik bejön nekik. A Flyprint textil anyag szálai között gyakorlatilag nincs súrlódás és az így gyártott cipők jelentősen könnyebbek és így lényegesen gyorsabbak lesznek. Ami valljuk be akkor, amikor tized-, századmásodpercek döntenek egy-egy világversenyen, kimondottan értékes lehet.

3d nyomtatott cipő, Nike Flyprint
Nike Flyprint

A cipő felső része - a solid deposition modeling (SDM) technológiát használva – leegyszerűsítve úgy készül, hogy egy tekercsről lehúznak egy szálat, amelyet megolvasztanak és rétegenként rögzítik. Ennek segítségével az anyag nem csak könnyebb, de légáteresztőbb is lesz a hagyományos textíliákhoz képest. Természetesen mindezek mellet a technológia egyik legnagyobb előnye, hogy a sportolók lábáról levett geometriai adatokra (láb forma) személyre szabva lehet elkészíteni a cipőket.

További információk: A NIKE honlapján

 

És ha eszedbe jutott valami érdekes, amit szeretnél kinyomtatnia, akkor:

kezdd itt és segítünk neked!

További híreinkről itt olvashatsz.

És hogy ne maradj le legfrissebb híreinkről kövess minket:


Tartalomhoz tartozó címkék: 3D printing fashion SLS sport