A weboldal további használatával elfogadod a cookie-k használatát. További információ: Adatvédelmi Nyilatkozat

Termékek Menü

A 3D nyomtatásról

HOGYAN MŰKÖDIK A 3D NYOMTATÁS?

A 3D nyomtatást szokták additív (hozzáadó) gyártási eljárásnak is nevezni. Ez azt jelenti, hogy a termék rétegről rétegre épül fel, így előnye, hogy gyakorlatilag nem keletkezik hulladék a szubtraktív (kivonó) eljárásokkal szemben. Ezek a rétegek néhány tized-, illetve mikro milliméter vastagságúak. A valóságban a 3D nyomtatás úgy működik, hogy a számítógépen lévő digitális 3D modellt egy szoftver segítségével felszeletelünk ilyen vékony rétegekre (például képzelj el egy vázát, amit vízszintesen kb. 1.000 - 10.000 vékony rétegre kell felszeletelni, gyártási technológiától függően), majd ezeket a rétegeket a 3D nyomtató egymás után egymásra nyomtatja.

3D nyomtatás működése

Ebből persze Te is rájöhettél, hogy minél vékonyabb rétegekkel dolgozik egy nyomtató annál pontosabb és simább tapintású lesz a fizikailag megvalósult termék és minél több réteget kell kinyomtatni, annál tovább tarthat a nyomtatás. Számos 3D nyomtatási eljárás létezik és ezek száma csak folyamatosan bővül. A cél szinte mindenhol az, hogy minél vékonyabb réteget lehessen nyomtatni és egyre gyorsabban. 3D nyomtató anyagokból is egyre több és több jelenik meg. A legelterjedtebbek a PLA, ABS, PETG műanyag nyomtató anyagok az acél, alumínium és bronz fém nyomtató anyagok valamint a Multicolor (kompozit poros) nyomtató anyag.

 

Tudj meg többet a leggyakoribb 3D nyomtatási technológiákról

Tudj meg többet a 3D nyomtatáshoz használt anyagokról

A 3D NYOMTATÁS ELŐNYEI

A 3D-s nyomtatási technológia fejlesztésének előnyei:

  • csökkenti egy termék prototípusának előállítási idejét
  • számos olyan akadály felszabadul, amely nem megoldható a hagyományos gyártási módszerekkel
  • csökken az anyagveszteség
  • nem kell a gyártáshoz külön egyedi eszközöket, gyártósort készíteni
  • mivel a termék egy 3D-s digitális modellből (fájlból) készül, ezért azt elküldve egy megfelelő 3D nyomtató segítségével a világon bárhol előállítható
3D nyomtatás előnyei

Mindezek az előnyök teszik igazán alkalmassá a 3D nyomtatást a kreatív, egyedi igényekre szabott 3D nyomtatott termékek, ajándékok előállítására. Amíg a hagyományos gyártási technológiáknál csak az ezrek, százezrek által használt tömegtermékek előállítása gazdaságos és az első prototípusok kifejlesztése kimondottan drága, addig a 3D nyomtatás segítségével egy kizárólag saját magunknak készített egyedi design elkészítése elérhető közelségbe kerül. Éppen ezért ideális magánszemélyeknek vagy kisebb cégeknek, szervezeteknek ajándéktárgyak, kreatív reklámajándékok készítésére már egy darabtól is.

 

HOL HASZNÁLJÁK A 3D NYOMTATÁST?

A 3D nyomtatásnak számos felhasználási területe van, és ahogy már említettük egyik nagy előnye, hogy egyedi személyre szabható 3D nyomtatott termékeket lehet vele előállítani. Éppen ezért használják számos iparban prototípus gyártásra pl. autó vagy repülőgép gyártásnál alkatrészek prototípusának elkészítéséhez. Létezik orvosi alkalmazási terület is, ahol például 3D nyomtatott protéziseket vagy implantátumokat alkalmaznak sérülések helyreállításához. Nagyon gyakori felhasználási terület az építészetben a 3D-s épület modellek makettjének kinyomtatásához. De ugyanígy egyre elterjedtebb az ékszerészek körében is.

Egyik legextrémebb és ötletesebb felhasználási terület pedig, amit eddig hallottunk a 3D-nyomtatós étterem a Food Ink. ( http://foodink.io/) ahol az ételeken kívül az edények, evőeszközök, sőt még székek is 3D nyomtatással készülnek. De számos egyéb különleges projekttel találkozhatsz még, ahol használják és alkalmazzák e technológiát. Például a The Unseen Art ( http://www.unseenart.org/) projekt keretén belül vakoknak készítenek klasszikus festményeket 3D domborműként.

 

HALLOTTÁL MÁR AZ IPAR 4.0-RÓL?

A negyedik ipari forradalom (Ipar 4.0) kapcsolatot teremt a virtuális valóság, digitalizáció és a fizikai világ között. A digitalizálás egyben azt is jelenti, hogy hatalmas mennyiségű adat (Big Data) keletkezik akár a gyárakban akár az interneten, amelynek feldolgozása komoly informatikai hátteret és elemzési ismereteket igényel. Az ipari, technológiai folyamatok és ennek eredményeképpen hétköznapjaink is drasztikusan megváltoznak, csak gondolj a drónokra a robot technológiára vagy éppen az önvezető autókra.

A 3D nyomtatás szintén része ennek a paradigmaváltásnak elsősorban az egyedi tömeggyártás területén. Egyre többen szeretnénk egyedi, személyre szabott termékeket, ajándékokat készíteni maguknak ezért is nevezzük ezt egyedi tömeggyártásnak.