A weboldal további használatával elfogadod a cookie-k használatát. További információ: Adatvédelmi Nyilatkozat

Termékek Menü

3D nyomtatás technológiák

CJP (Color Jet Printing) TECHNOLÓGIA

A CJP egy olyan additív gyártási eljárás, amely ideális többszínű (multicolor) egyedi ajándékok, koncepionális modellek vagy éppen építészeti tervek kisméretű megvalósítására. Ez a 3D-s nyomtatás kompozit por alapanyagra történik, rétegenként ragasztó hozzáadásával. Azaz a teljes nyomtatási felületet beteríti fehér porral és azon a részen ahol a termék keletkezik speciális ragasztót is ad hozzá, majd a nyomtatás végén a felesleges (nem ragasztott) fehér port eltávolítják. Ennél a 3D nyomtatási eljárásnál a ragasztó mellett festék is juttatható a porhoz, így valódi színes (sokszínű) és ötletes termékeket hozhatunk létre. A végtermék tapintásra leginkább a homokkőhöz hasonlít. A rétegek vastagsága kb. 0.1 mm.

CJP 3D nyomtatás technológia
 

BINDER JETTING – FÉM 3D NYOMTATÁS

A 3D-s fém nyomtatás igazán alkalmas teljes funkcionalitású tárgyak, mint például ékszerek, kiegészítők, lakberendezési tárgyak és bármilyen napi használati eszköz, ajándék előállítására. Számos anyagot használnak e technológia segítségével: titán, alumínium, acél, stb. A Binder Jetting egyike a fém 3D nyomtatási technológiáknak. A nyomtató a fémes por alapanyagot rétegről rétegre elteríti és közben egy folyékony kötőanyag hozzáadásával szilárdul meg végleges formájára az egyedi 3D nyomtatott termék. A rétegek vastagsága kb. 0.02-0.10 mm. Miután a nyomtatási folyamat befejeződik, a fém terméket egy magas hőfokú kemencébe helyezik a végleges szilárdság és keménység elérése érdekében. Ezek után a maradék por részecskéket ecsettel és lég fúvók segítségével távolítják el. A folyamat legvégén a rendelésnek megfelelő utómunka (pl. fényezés) segítségével lesz szállításra kész az egyedi 3D nyomtatott termék. Oldalunkon egyelőre az acél alapanyagú fém nyomtatás megrendelése érhető el.

 

FDM (Fused Deposition Modeling) TECHNOLÓGIA

Ez az egyik legelterjedtebb 3D nyomtatási eljárás ugyanis mind a technológia, mind a felhasznált anyag (filament) itt a legolcsóbb. Műanyag szálolvasztásos módszernek is szokás nevezni. A technológia két leggyakoribb anyaga, az ABS és a PLA műanyagok. Az alapanyag tekercsen kb. 2-3 mm átmérőjű különböző műanyag szál formájában áll rendelkezésre (képzeld el a horgászáshoz használt zsinórt felnagyítva). Ez a szál bele van húzva egy fejbe, amit egy motor mozgat a megfelelő helyre. A műanyag szál közben kb. 200 °C körüli hőmérsékleten megolvad, de amint kijut a fejből igen gyorsan lehűl és megszilárdul. Így készül rétegről rétegre egymásra olvasztva a termék. A tekercsek egy színűek, így leginkább egyszínű termékek készülnek ezzel az eljárással, de létezik olyan FDM nyomtató is, ahol 2 vagy 3 különböző színű tekercset tudnak egy termékhez felhasználni. A rétegek vastagsága kb. 0.2 mm.

FDM 3D nyomtatás technológia
 

SLA (Stereolithography) TECHNOLÓGIA

Az SLA technológia a pontosságról és precizitásról szól, éppen ezért leggyakrabban ott használják ahol a nagyon pontos illeszkedés és a tökéletes forma kritikus. Nagyon sima felületű 3D nyomtatott tárgyakat és ajándékokat lehet vele készíteni. Ennek a módszernek a lényege, hogy a 3D nyomtató a rétegeket fényre keményedő (fotopolimer) műgyanta alapanyagból állítja elő, azaz a fényre megkeményedő műgyanta a levilágítás helyén megszilárdul. Ezen technológián belül létezik SLA és DLP eljárás, amelyek között az a különbség, hogy előbbinél lézerfénnyel utóbbinál pedig egy projektorral vannak levilágítva a rétegek. Érdekesség még, hogy ennél a 3D nyomtatásnál a termék fejjel lefelé készül el. A nyomtatás során a kinyúló modell részeket és üregeket az úgynevezett támaszokkal (support) együtt nyomtatják ki, amit később kézzel eltávolítanak. A rétegek vastagsága itt akár 0.02 mm is lehet.

SLA 3D nyomtatás technológia