A weboldal további használatával elfogadod a cookie-k használatát. További információ: Adatvédelmi Nyilatkozat

3D nyomtatás technológiák

FDM (Fused Deposition Modeling) TECHNOLÓGIA

Ez az egyik legelterjedtebb 3D nyomtatási eljárás ugyanis mind a technológia, mind a felhasznált anyag (filament) itt a legolcsóbb. Műanyag szálolvasztásos módszernek is szokás nevezni. A technológia leggyakoribb anyagai a PLA, PETG, ASA éS ABS műanyagok. Az alapanyag tekercsen 1.75 vagy 2.85 mm átmérőjű különböző műanyag szál formájában áll rendelkezésre (képzeld el a horgászáshoz használt zsinórt felnagyítva). Ez a szál bele van húzva egy fejbe, amit egy motor mozgat a megfelelő helyre. A műanyag szál közben kb. 200-250 °C körüli hőmérsékleten megolvad, de amint kijut a fejből igen gyorsan lehűl és megszilárdul. Így készül rétegről rétegre egymásra olvasztva a termék. A rétegek vastagsága kb. 0.1-0.3 mm. A tekercsek általában egyszínűek, így leginkább egyszínű termékek készülnek ezzel az eljárással, de a 3D nyomtatók rohamos fejlődésének köszönhetően egyre több olyan FDM nyomtató is létezik, ahol akár 2 vagy még több színű tekercset tudnak egy termékhez felhasználni. Ez a technológia a legelterjedtebb a lakossági pár darabos és a kisszériás (10-1000 db) céges promóciós termékek 3D nyomtatásában vagy a 3D bérnyomtatásban is. Az általunk használt színekről itt találsz hasznos információkat >>

FDM 3D nyomtatás technológia

CJP (Color Jet Printing) TECHNOLÓGIA

A CJP egy olyan additív gyártási eljárás, amely ideális többszínű (multicolor) egyedi ajándékok, koncepionális modellek vagy éppen építészeti tervek kisméretű megvalósítására. Ez a 3D-s nyomtatás kompozit por alapanyagra történik, rétegenként ragasztó hozzáadásával. Azaz a teljes nyomtatási felületet beteríti fehér porral és azon a részen ahol a termék keletkezik speciális ragasztót is ad hozzá, majd a nyomtatás végén a felesleges (nem ragasztott) fehér port eltávolítják. Ennél a 3D nyomtatási eljárásnál a ragasztó mellett festék is juttatható a porhoz, így valódi színes (sokszínű) és ötletes termékeket hozhatunk létre. A végtermék tapintásra leginkább a homokkőhöz hasonlít. A rétegek vastagsága kb. 0.1 mm.

CJP 3D nyomtatás technológia
 

BINDER JETTING – FÉM 3D NYOMTATÁS

A 3D-s fém nyomtatás igazán alkalmas teljes funkcionalitású tárgyak, mint például ékszerek, kiegészítők, lakberendezési tárgyak és bármilyen napi használati eszköz, ajándék előállítására. Számos anyagot használnak e technológia segítségével: titán, alumínium, acél, stb. A Binder Jetting egyike a fém 3D nyomtatási technológiáknak. A nyomtató a fémes por alapanyagot rétegről rétegre elteríti és közben egy folyékony kötőanyag hozzáadásával szilárdul meg végleges formájára az egyedi 3D nyomtatott termék. A rétegek vastagsága kb. 0.02-0.10 mm. Miután a nyomtatási folyamat befejeződik, a fém terméket egy magas hőfokú kemencébe helyezik a végleges szilárdság és keménység elérése érdekében. Ezek után a maradék por részecskéket ecsettel és lég fúvók segítségével távolítják el. A folyamat legvégén a rendelésnek megfelelő utómunka (pl. fényezés) segítségével lesz szállításra kész az egyedi 3D nyomtatott termék. Oldalunkon egyelőre az acél alapanyagú fém nyomtatás megrendelése érhető el.

   

SLA (Stereolithography) TECHNOLÓGIA

Az SLA technológia a pontosságról és precizitásról szól, éppen ezért leggyakrabban ott használják ahol a nagyon pontos illeszkedés és a tökéletes forma kritikus. Nagyon sima felületű 3D nyomtatott tárgyakat és ajándékokat lehet vele készíteni. Ennek a módszernek a lényege, hogy a 3D nyomtató a rétegeket fényre keményedő (fotopolimer) műgyanta alapanyagból állítja elő, azaz a fényre megkeményedő műgyanta a levilágítás helyén megszilárdul. Ezen technológián belül létezik SLA és DLP eljárás, amelyek között az a különbség, hogy előbbinél lézerfénnyel utóbbinál pedig egy projektorral vannak levilágítva a rétegek. Érdekesség még, hogy ennél a 3D nyomtatásnál a termék fejjel lefelé készül el. A nyomtatás során a kinyúló modell részeket és üregeket az úgynevezett támaszokkal (support) együtt nyomtatják ki, amit később kézzel eltávolítanak. A rétegek vastagsága itt akár 0.02 mm is lehet.

SLA 3D nyomtatás technológia