A weboldal további használatával elfogadod a cookie-k használatát. További információ: Adatvédelmi Nyilatkozat

A foci és a 3D nyomtatás

2018. 06. 30. 15:00:00
A foci és a 3D nyomtatás

A hetekben mindenki a fociról beszél, már legalábbis azok, akik szeretik a jó labdarúgást. Oroszországban javában zajlik a 2018-as labdarúgó világbajnokság ennek apropójából összegyűjtöttünk néhány érdekes hírt, ami a 3D nyomtatást és a labdarúgást összeköti.

Nike sport táska

A sportruházat gyártók élen járnak a technológia használatában. A Nike FLYPRINT 3d szövetéről már hallhattatok, amit egyedi sportcipők készítésénél alkalmaznak. És most itt van még egy érdekesség, amit szintén a Nike fejlesztett ki. Igaz nem most, hanem a 2014-es brazíliai világbajnokság idején mutatták be azokat az ultrakönnyű sporttáskákat, amiket a sportág legjobb játékosainak készítettek.

3D nyomtatott sport táska
Nike 3D nyomtatott sport táska. Kép: Nike News

Neymar, Rooney és Ronaldo is hordta azokat a táskákat, amelyeket kimondottan számukra készítettek. A Nike egy 3D nyomtatott vázra építette a Flyknit lézer szinterezett nejlon szövetet.

A 3D nyomtatott fejvédő

Bizonyára Ti is észrevettétek már, hogy egy-egy sportoló különleges maszkot hord a fején. Ezen maszkok célja, hogy megvédje a sportolókat a különböző sérülésektől vagy egy éppen már meglévő sérülést óvjon meg a további „káros behatásoktól”. Több olyan 3D nyomtatással foglalkozó cég (Younext, Cavendish Imaging) is készít már ilyen maszkokat. A technológia előnye itt az, hogy a sportolók fejéről 3D szkenneléssel készítenek egy negatív 3D-s digitális modellt, amiből aztán pontosan a fej formájára szabva tudják kinyomtatni a maszkokat. Így elkerülhetők a kényelmetlen és periférikus látásvesztéssel járó maszkok használata.

3D nyomtatott arcvédő
3D nyomtatott fejvédő - Sergo Ramos. Kép forrás: Sergio Ramos hivatalos Facebook oldala

Sergio Ramos a Real Madrid játékosa is ilyen nyomtatott szénszálas fej maszkot hordott, miután eltörték az orrát egy Atletico Madrid elleni mérkőzésen.

A 2022-es katari foci vb stadionjainak stressz tesztje

Aki szereti a stadionokat mindenképpen érdekes lehet, hogy miként tesztelik a katari vb-re épülő stadionokat a 3D nyomtatás segítségével. És hogy milyen adatokat lehet még kinyerni azon kívül, hogy az épület, hogy fog kinézni 3d-ben?

A Katari Egyetem műszaki kara 1:300-as modelleket készít a stadionokról. A modelleket kisebb részekre bontva nyomtatják ki, majd utólag állítják össze őket. A modell elsődleges célja pedig, hogy egy szélcsatornában aerodinamikai teszteket végezzenek rajta. Katarban ugyanis igen szélsőséges időjárási körülmények vannak és szeretnék minimálisra csökkenteni a lehetséges károkat. (forrás: The Peninsula)

3D nyomtatott stadion - Katar
Katari futball stadion makett. Forrás: The Peninsula

A 3D nyomtatott labdarúgó robotok

És aki nem csak a focit és a 3D nyomtatást szereti, de a robot technológia iránt is érdeklődik, annak még egy érdekesség. Június 16-22 között rendezték Montreálban a RoboCup 2018 bajnokságot. A RoboCup 1997-ben azzal a céllal alakult, hogy 2050-ben már olyan robotokat tudjanak építeni, akik képesek lesznek legyőzni az akkori labdarugó világbajnokot. Hogy ez sikerülni fog-e nekik vagy nem azt nem tudjuk. De, hogy a 3D nyomtatásnál maradjunk érdemes megtekinteni ezt a videót, ami az ausztráliai NUbots csapat robotjairól készült. A robotok alkatrésze 3D nyomtatással készült, szénszálakból és onyx anyagból ez teszi őket igen könnyűvé és tartóssá.

 

És ha eszedbe jutott valami érdekes, amit szeretnél kinyomtatnia, akkor:

Kezdd itt és segítünk neked!

További híreinkről itt olvashatsz.

És hogy ne maradj le legfrissebb híreinkről kövess minket:


Tartalomhoz tartozó címkék: building industry fashion sport