A weboldal további használatával elfogadod a cookie-k használatát. További információ: Adatvédelmi Nyilatkozat

A litofán

A litofán

A litofán nem új keletű dolog, mégis a 3D nyomtatásnak köszönhetően napjainkban a reneszánszát éli. Aki valami igazán különleges, ötletes ajándékot keres az interneten biztosan találkozott már például az egyedi fényképes 3D lámpákkal, amik ezzel a technológiával készülnek. De nézzük csak meg egy picit részletesebben mi is az a litofán, honnan ered, mi a mögöttes technológia, és hogy miket lehet a segítségével elkészíteni.

Rövid története

A litofán (angolul lithophane) története egészen a 19-ik század elejére nyúlik vissza. Az 1820-as években több európai országban is nagyjából egy időben kezdték el használni, de sokan Paul de Bourging bárónak tulajdonítják a feltalálását. Ami szinte biztos, hogy eredetileg a kerámiagyártással foglalkozó gyárak kezdték el alkalmazni és ők tökéletesítették a gyártás folyamatát. De olyan történész is van, aki ez eredetét egészen ezer évvel korábra a Kínai porcelángyártásban fedezte fel. Mindenestre a 19-20-ik században egyre több porcelán és kerámiagyártó termékskáláján jelentek meg a litofánok.

A Litofán technológia

A litofán különlegessége abban rejlik, hogy maga a tárgy elsőre csak egy dombornyomatnak néz ki, de ha fényforrással (például lámpával) hátulról megvilágítjuk, akkor egy fényképszerű képet láthatunk. Bár elsőre a litofán domborműnek tűnik, valójában különbözik a klasszikus dombornyomatoktól. Egy egyszerű példán bemutatva, ha például egy szemből készült fekete hajú ember arcképének a dombornyomatát nézzük, akkor a legvastagabb rész természetesen az orr lesz, hiszen az áll ki legjobban a haj viszont hátrébb (vékonyabb) lesz. A litofánnál viszont minél sötétebb egy rész annál vastagabb a tárgy, azaz a fekete haj áll ki a legjobban (az a legvastagabb) míg az orr valószínűleg a fényhatások miatt sokkal világosabb így az vékonyabb lesz. Egyszóval a litofánnál nem a valós kép 3D-s domborzata jelenik meg, hanem a sötét/világos árnyalatok 3D-s domborzata.

Litofán 3D nyomtatás

3D nyomtatott litofán a nyomtató asztalon.

 

Természetesen éppen ebből fakad az, hogyha megvilágítjuk hátulról, akkor a vastagabb részeken kevésbé szűrődik át a fény, így sötétebb lesz, míg a vékonyabb részeknél jobban átszűrődik, így világosabb lesz. Ezért is hívják manapság sokan 3D fényképnek ezeket a speciális litofánokat.

De a köznyelvben az is előfordul, hogy magát a technológiát litofániának hívják, ami véletlenül sem összekeverendő a litográfiával.

Litofánok a 3D nyomtatás világában

Amint az elején már említettük napjainkban a 3D nyomtatás tette megint egyre népszerűbbé ezt a technológiát, hiszen egy fotóból (egy „kis” előmunka segítségével) egy megfelelő 3D nyomtató segítségével könnyen el lehet készíteni egy litofánt. Persze ahhoz, hogy igazán szép 3D-s fényképeket nyomtasson valaki sok-sok gyakorlás és tapasztalat kell és az sem utolsó szempont, hogy például egy kiváló minőségű 10x15 cm-es méretű litofán 3D nyomtatása kb. 7-9 órát vesz igénybe.

Litofán LED fénnyel

3D nyomtatott litofán. Hátulról megvilágítva a keretbe beépített LED szalaggal.

 

Körültekintve a webáruházunkban nálunk is megtalálhatók ezek a különleges és ötletes 3D-s fotó tárgyak, amelyek igazán egyedülálló ajándékok Karácsonyra, esküvőre vagy bármely ünnepi alkalomra. Egyik legnépszerűbb ajándékunk az egyedi fényképes 3D lámpa vagy a képkeretben elhelyezett litofán LED világítással. De rendelhető egyszerű fényforrás nélküli vagy kulcstartó litofán is. Ezeknél természetesen a fényforrás lehet egy saját lámpa vagy egyszerűen a nap felé fordítva is előtűnik a szürkeárnyalatos fénykép. Amennyiben saját fényforrást használ valaki, akkor arra kell figyelni, hogy LED izzót vagy szalagot kell használni, mert ezek a 3D nyomtatások műanyagból készülnek és figyelni kell rá, hogy minél kisebb hő érje őket.

További híreinkről itt olvashatsz.

És hogy ne maradj le legfrissebb híreinkről kövess minket:


Tartalomhoz tartozó címkék: 3D printing