A weboldal további használatával elfogadod a cookie-k használatát. További információ: Adatvédelmi Nyilatkozat

Futurisztikus 3D nyomtatott beton házak

Futurisztikus 3D nyomtatott beton házak

A divat szakma után most betekintést nyerhetünk, hogy az építőipar egyik szegmense merre halad az additív gyártási technológiák területén. Nem hinnénk, de bizony beton házak építésére is hamarosan használhatják majd a 3D nyomtatást. Erről számolt be a hollandiai Eindhovenben elindított Project Milestone névre keresztelt kísérlet, ami nem is annyira kísérlet, hiszen 2019-ben kereskedelmi céllal több házat is építenek majd a projekt keretén belül.

Hollandiában nem ez az első eset, hogy a 3D nyomtatás segítségével építsenek fel egy épületszerkezetet. 2017-ben már építettek egy kerékpárosoknak készített előfeszített vasbeton hidat, amit 800 rétegből nyomtattak ki. A hidat az Eindhoveni Műszaki Egyetemen nyomtatták ki, akik nagyon elől járnak a világ beton nyomtatási kutatásának területén és részt vesznek a Milestone projekt kivitelezésének megvalósításában is.

Miről szól a Project Milestone?

Az egyetem a projekt megvalósítása érdekében több olyan nagyobb építőipari szereplőt is maga mellé tudott állítani, mint például a francia építőanyag gyártó Saint Gobain-Weber vagy a Vesteda. A projekt résztvevői 5 épületet fognak kinyomtatni.

3d nyomtatott beton ház
Project Milestone látványterv. Tervező: Witteveen+Bos

Az első épület egy 95 nm2-es 3 szobás egyszintes épület lesz és 2019 első felében szeretnék elkészíteni a többi 4 pedig több szintes ház lesz. A leendő vevő a holland ingatlan befektető és üzemeltető Vestenda pedig bérlőknek tervezi kiadni az elkészült lakásokat. Az első épületek elemeit az egyetem 3D-s beton nyomtatójával (3DCP - 3D Concrete Printer) fogják elkészíteni az utolsó házat viszont a helyszínre telepített nyomtatóval szeretnék megvalósítani. Ennek a kidolgozása és megvalósítása az egyik legfontosabb lépés lehet a jövőre tekintve, hiszen e nélkül nehezen elképzelhető a technológia elterjedése.

A 3D nyomtatott épületek előnyei

Amint az a látványterveken is látható az épület tervezői olyan futurisztikus, szabad épületformákat terveztek, amely a 3D nyomtatás adta lehetőségeit teljes mértékben kihasználja. Ezek az egyedi szabad formák a mai hagyományos technológiákkal csak nagyon költségesen valósíthatók meg. Egy másik igen nagy előnye, hogy ezzel a technológiával kevesebb betonra van szükség, hiszen a hagyományos betonozásnál a beton teljesen kitölti a zsaluzatot itt viszont csak oda nyomtatnak betont ahol arra szükség van. Ez kevesebb cement felhasználást jelent, ami a mellett, hogy csökkentheti a kivitelezés teljes költségét, csökkenő szén-dioxid kibocsátással is jár, hiszen a cementgyártás közben rendkívül magas CO2 termelődik.

Beton 3d nyomtató - Project Milestone
Beton elemek 3D nyomtatása (3DCP) az Eindhoveni Műszaki Egyetemen.

További lehetőség még, hogy a különböző típusú, minőségű és színű betonok nyomtatása egy integrált termékkel lehetséges, ami sokkal gyorsabbá teszi az építési folyamatot.

Forrás és további információk: A Project Milestone honlapján

 

És ha eszedbe jutott valami érdekes, amit szeretnél kinyomtatnia, akkor:

kezdd itt és segítünk neked!

További híreinkről itt olvashatsz.

És hogy ne maradj le legfrissebb híreinkről kövess minket: